Novi elektromotorni voz krenuo na promotivnu vožnju od Sarajeva do Mostara

13.06.2012 - 11:05

Novi, savremeno opremljeni, niskopodni, elektromotorni voz krenuo je jutros u 9.00 sati na promotivnu vožnju iz Sarajeva do Mostara.

Na svečanosti koja je tim povodom održana uoči polaska sa željezničke stanice u Sarajevu, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić rekao je da ovaj događaj, koji je organizirala kompanija Željeznice FBiH, predstavlja uvod u instalaciju talgo vozova, u čemu će Federacija biti prva među regionalnim željeznicama.

Uvođenje talgo vozova do kraja ovog ljeta najavio je na svečanosti direktor kompanije Željeznice FBiH Nedžad Osmanagić.

- Nakon skoro tri decenije, građani BiH konačno su dobili ovaj visokokomforni i savremeno opremljeniji voz koji će putnici Željeznica FBiH koristiti narednih 30 godina, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Voz je proizvela hrvatska firma "Končar elektična vozila" u saradnji sa stručnjacima iz Željeznica FBiH.

To je kompaktni četverodijelni voz sa dva pogonska modula i sa 176 sjedećih mjesta u prvom i drugom razredu, te 94 stajaća mjesta u drugom razredu. Maksimalna brzina koju može razviti je 160 km/h, a razmještaj opreme odlikuje se funkcionalnošću i estetskim karakteristikama. U prostoru namijenjenom za putnike ugrađene su djelimične transparentne pregrade koje vizuelno ne zatvaraju prostor, a štite putnike od hladnog zraka pri otvaranju vrata.

Željeznice FBiH započinju proces maksimalnog poboljšanja kvaliteta svojih usluga u putničkom saobraćaju, a ovo je samo početak, izjavio je uoči polaska voza prema Mostaru direktor kompanije Nedžad Osmanagić.

(Fena)