Osnivač "Facebooka" "izvukao" 174 miliona dolara prije pada dionica

25.05.2012 - 20:17

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg uštedio si je 174 miliona dolara prodavši svoje dionice te tvrtke prije nego je njihova vrijednost potonula na berzi.

Navodno su Zuckerberg i veliki Facebookovi dioničari prodavali milione svojih dionica prije nego im je cijena pala daleko ispod one koja je bila određena inicijalnom javnom ponudom. Istrage određenih američkih regulatora ovih dana je izazvala i informacija da su direktori tvrtke nekoliko dana prije IPO-a objavili upozorenje da su očekivani prihodi tvrtke niži nego što se ranije očekivalo.

Da se ta informacija znala prije inicijalne ponude, cijena dionica bila bi višestruko manja, a mali dioničari ne bi izgubili golemu količinu novca. Novi izvještaji svjetskih medija dovode do pitanja jesu li veliki investitori profitirali od inicijalne ponuda na račun malih kupaca.

Jučer su već dioničari podnijeli tužbu protiv Facebooka i banaka koje su stajale iz dionica kompanije.

Na sreću malih dioničara, cijena Facebookovih udjela je je jučer porasla za 3,3 posto te im je vrijednost bila 32 dolara, no analitičari predviđaju da bi mogla pasti na čak 9,59 dolara za dionicu. No, osnivač Facebooka se snašao, jer je na početku ponude 30,2 miliona  svojih dionica prodao po cijeni od 37,58 dolara te time zaradio 1,13 milijardi dolara, piše Herald Sun, a prenosi Index.hr.

Do srijede je cijena dionice pala na 31 dolara, što znači da si je osnivač Facebooka prodajom u pravo vrijeme uštedio 174 miliona dolara. 28-godišnji Zuckerberg još uvijek ima ogroman broj Facebookovih dionica, no njegova odluka da ih prodaje dovest će do pada povjerenja investitora u budućnost kompanije, jer ako ih ne želi niti osnivač, onda je pitanje ko će ih željeti. Pad vrijednosti se temelji na činjenici da se predviđa kako kompanija neće rasti tako brzo kako se na početku vjerovalo.

Rast u drugom kvartalu vjerovatno neće biti kakav se prije očekivalo zbog toga što se manji broj novih korisnika pridružilo najvećoj svjetskoj socijalnoj mreži. Dioničari su podnijeli tužbu protiv Zuckerberga, Facebooka i banaka Morgan Stanley i Goldman Sachs zato što sumnjaju da su oni imali informacije o lošijim prihodima tvrtke.

U srijedu je otkriveno da su analitičari banaka smanjili svoje procjene budućih zarada Facebooka u danima prije inicijalne ponude. Informacije da će vrijednost dionice potonuti su podijelili samo sa velikim privilegiranim investitorima, dok su one manje "ostavili u mraku". Među velikima očito je bio i Zuckerberg pa je na vrijeme odigrao svoj potez i zaradio 117 miliona dolara.

Dnevniavaz.ba