RTV FBiH: Otvoreno pismo Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH

Nov
20

Poslovni odbor Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine uputio je otvoreno pismo zastupnicima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. U pismu se pozdravlja jučerašnja odluka Povjerenstva za informiranje ZD Parlamenta FBiH kojom je definitivno potvrđena zakonska odredba prema kojoj se u jednoj kalendarskoj godini može izabrati samo jedan član Upravnoga odbora RTVFBiH. Podržava se i zaključak da se što hitnije, sukladno Zakonu, raspiše natječaj za jednoga člana Upravnoga odbora RTVFBiH iz reda bošnjačkoga naroda.

"Izrazito smo zadovoljni i činjenicom da su sve političke snage, koje participiraju u radu Povjerenstva za informiranje, uvidjele bitnost zakonskih rješenja koja reguliraju neovisnost javnoga servisa Federacije BiH te da su se, kada je u pitanju strukturalizacija upravljačkih tijela RTVFBiH, vratili slovu zakona i zakonskim rješenjima koja jamče slobodu javnih medija. Posebno značajnim prilikom donošenja ove odluke, smatramo dostizanje visokoga stupnja suglasnoti među političkim akterima. Ovu odluku podržali su zastupnici iz stranaka tzv. ranije parlamentarne većine (Stranka demokratske akcije i Hrvatska stranka prava), aktualne (Savez za bolju budućnost), opozicije (Stranka za BiH), a također od tri člana Povjerenstva iz reda Socijaldemokratske partije samo je jedan bio protiv ponuđene odluke", stoji u pismu Poslovnog odbora RTVFBiH.

Također, pozdravljaju i jučerašnje odluke predsjednika Federacije BiH Živka Budimira kojima je izvan snage stavio nezakonito raspisivanje natječaja za tri člana Upravnoga odbora istodobno.

"Gotovo konsezualna odluka paralamentrane Komisije koja je nadležna za rad RTVFBiH, odluke predsjednika Federacije, i nedavne izjave predsjednika Parlamenta FBiH Fehima Škaljića, koje su išle u smjeru odluke koju je Povjerenstvo jučer donijelo, bude nadu o ukorijenjivanju demokracije i demokratskih standarda u našoj zemlji. Dosljednim poštivanjem zakonskih i demokratskih načela s jedne strane se utemeljuje neovisnost javnih medija, dok s druge strane, uspostavlja se na zakonu osnovani i zakonom ograničeni nadzor nad njihovom poslovnom politikom od strane paralamentarnih tijela. Kako je ovo pismo upućeno na uvid i predstavnicima međunarodne zajednice, te ostalih domaćih institucija, nadamo se da će i od njih stići potpora za ovu odluku i njezinu dosljednu provedbu, te da se neće dopustiti bilo kome da se vratimo u stanje permanentnih pokušaja stavljanja RTVFBiH pod politički nadzor kroz izigravanje zakonskih i ustavnih propisa", stoji u pismu.

(Fena)