Kultura

MUZIKA

Foto: www.metalgod.org
Koncert bendova Kryn, Imminence i Shipwrecked održaće se 12. listopada u OKC Abrašević, sa početkom u 20:30h.
Koncert britanskog muzičara Craiga Sutto
Foto: AFP/Getty

U Budimpešti nađen original jednog od najpoznatijih djela poznatog kompozitora, koje se završava 'Turskim maršom'.

Foto: www.noize.com.br

Eksperimentalni rok bend Radiohead radi na novom albumu, ako je suditi po tajanstvenim porukama frontmena Toma Jorka.

Koncert dubrovačkog benda Silente održaće se 18.
Koncert In Memoriam of EKV održaće se u Sarajevu - Sloga 7. 11. i u Mostaru - OKC Abrašević 8. 11.
Skulptura jednoj od najvećih grupa u povijesti, njujorškoj punk rock četvorki The Ramones, bit će svečano otkrivena u petak, 26

Crass su poznati kao najveći agitatori u '70. i '80.

Trodnevni eko-festival "Čudna šuma" čije su programske aktivnosti trebale početi sutra u Sarajevu neće biti održan, kazao je za Agenciju Fena Darko Ostojić Ogi, u ime organizatora.

FILM

Goethe-Institut i ove godine predstavlja u okviru Njemačke filmske sedmice odabrane filmove iz modernih njemačkih kina u mnogobrojnim gradovima Bosne i Hercegovine.

Uradak je ranije dobio negativne ocjene na filmskim festivalima još dok je frontmen grupe Jim Morrison bio živ. Dokumentarni film rock grupe The Doors, Feast
foto: ticketmaster.com
Poznati američki glumac i komičar Robin Williams, jedna od najvećih televizijskih i filmskih zvijezda, pronađen je mrtav u ponedjeljak i najvjerojatnije je po

Studija koju je provelo Sveučilište Južne Kalifornije pokazala je da su Hispanoamerikanci, koji čine više od 16 posto stanovništva SAD-a, u holivudskim blockbusterima lani igrali samo 4,9 posto gov

Photo: Dark Horse Comics

Prvo pravilo Fight Cluba je da se o njemu ne govori, ali je sada teško zaustaviti priče o njegovom dugoočekivanom nastavku.

Na banjalučkoj tvrđavi Kastel večeras je svečano otvoren Međunarodni filmski festival "Kratkofil plus", na kom će biti prikazan 31 film iz 25 zemalja, među kojima i dva iz BiH.

Jedan od najpopularnijih glumaca u bivšoj Jugoslaviji, glumac Bora Todorović, preminuo je jutros u 84. godini života.

Deveti međunarodni festival animiranog filma - NAFF održat će se od 28. juna do 3. jula u Mostaru, Neumu i Dubrovniku, a u takmičarskom dijelu prikazat će se 52 filma i 20 u panorami.

Foto:www.ia-stud.hiof.no

Američki glumac Eli Wallach, poznat po upečatljivim ulogama u vesternima reditelja Sergija Leonea, preminuo je u 98. godini.

foto: reuters

Oscarom nagrađeni reditelj Oliver Stone režirat će biografski film o Edwardu Snowdenu.

FESTIVALI

Prvi međunarodni festival mlade publike Korzo održaće se od petka, 19. 9. do nedjelje, 21. 9.

Trodnevni eko-festival "Čudna šuma" čije su programske aktivnosti trebale početi sutra u Sarajevu neće biti održan, kazao je za Agenciju Fena Darko Ostojić Ogi, u ime organizatora.

Trodnevni festival "Čudna šuma" se sa prvobitno najavljene lokacije premješta na drugo mjesto - hangar u naselju Socijalno. 
Trodnevni eko-festival "Čudna šuma" koji je bio najavljen od petka, 5.
Antifa fest u Mostaru stigao je do svog petog izdanja. Festival će se održati 5. i 6. septembra u prostorijama OKC Abrašević. Uz Antifa fest ove godine će se održati i 8.
Od 3. do 6.rujna u Šibeniku će, u sklopu Festivala alternative i ljevice boraviti najveća intelektualna krema svijeta. Najzvučnije ime 2.
"Čudna šuma", festival koji objedinjuje umjetnost, muziku i podizanje ekološke svijesti će od 5. do 7. septembra 2014.
Ovogodišnji, deseti po redu Rock Marathon Demo Fest održat će se u petak i subotu, 15. i 16.
Ne samo još jedan u nizu ljetnih festivala na jadranskoj obali, već SuperUho festival sa šibenskom adresom, mlađi brat zagrebačkog Žednog uha, počeo je sinoć,