Kultura

MUZIKA

Foto: eurovisionapocalypse.blogspot.com

Na sljedećem takmičenju za Pjesmu Eurovizije Finsku će u maju u Beču predstavljati punk grupa muzičara s poteškoćama u razvoju, kao prvi punk bend u povijesti Eurosonga, prenosi BBC.

KUPEK je u nekim prošlim životima često odlazio na putovanja diljem ove naše lijepe regije, da ne kažemo nekadašnje Jugoslavije, pa i šire.

Nakon 12 godina diskografske pauze, britanski pop bend Blur će se 27. aprila vratiti sa novim studijskim albumom.

Foto: artsbeat.blogs.nytimes.com
Članice ruskog pank benda Pussy Riot, zajedno sa Jack Wood i Scofferlane, objavile su spot za pjesmu I Can't Breathe, posvećenu Ericu Garneru. 
 

Američki rock glazbenik Alice Cooper osnovao je s glumcem Johnnyjem Deppom i gitaristom Aerosmitha Joeom Perryjem supergrupu Hollywood Vampires, a prvi puta nastupit će na glavnoj pozornici festiv

Koncert grupe Andrija održaće se 21. februara u OKC Abrašević, sa početkom u 21:00h.
 
U nedjelju, 01.02.2015., KUPEK - Kulturno um(j)etnički program edukativnog karaktera je proslavio svoj četvrti rođendan.
Humanitarni koncert, na kojem će se prikupljati sredstva za liječenje Adnana Kuduzovića, održaće se 15. 2. u OKC Abrašević, sa početkom u 20:30h. 
 
Nastupiti će: 

Humanitarni hip-hop party "Rep za Semu" održati će se 13. februara u OKC Abrašević, sa početkom u 20:30h. 

FILM

Nakon što su zvijezde prošetale crvenim tepihom, u losanđeleskom Dolby Theathreu pod motom 'Anything can happen' ('Sve je moguće') sinoć je započela 87. dodjela Oscara.

foto: screenart.com

Sony Pictures i Marvel Studios zajedno će snimati sljedeći nastavak filma o Spider-Manu, objavile su dvije kompanije.

Filmovi "Boyhood" u kategoriji drame, te "Grand Budapest Hotel" u kategoriji komedije dobitnici su ovogodišnjih Zlatnih globusa, a nagrade su im uručene na svečanosti u Los Angelesu.

Nekoliko dana prije dodjele Zlatnih globusa, najcjenjenijih američkih filmskih nagrada nakon Oscara, u Hollywoodu je sve napetije, a kao jedan od mogućih favorita spominje se film "Birdman", koji j

Premijera dokumentarnog filma "Nečujni krik“ Balkanske istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) koji prikazuje probleme osoba koje su preživjele seksualno zlostavljanje u proteklom ratu

Operacija kino, projekat Obala Art Centra u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, kreće na turneju Jesen 2014. Nakon pauze tokom trajanja 20.
Foto: Avaz.ba

Kratki film "Efimera" španskog autora Diega Modina po ocjeni žirija proglašen je najboljim na festivalu kratkog filma "Srebrena traka" u Srebrenici, izjavila je koordinatorica ovog festivala Nada S

Foto: Charles Peterson, clashmusic.com

Kurt Cobain je tema novog dokumentarca koji istražuje život i smrt pjevača i gitariste grupe Nirvana.

Za Oscara nominirana Amy Adams utjelovit će rock legendu Janis Joplin u nadolazećem biografskom filmu "Get It While You Can", prenosi portal Consequence of Sound. 

Film "Videogrami revolucije" režisera Haruna Farockija otvorit će sutra u Sarajevu deveto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala.

FESTIVALI

Foto: nap.ba

Povodom obilježavanja devedesete godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta Mostar organizira drugi Šantićev festival djece pjesnika koji će se

Moshus Promotions obilježava godinu dana uspješnog rada. Sve ljubitelje teškog zvuka počastiti će jednodnevnim metal festivalom, koji će se održati 6.
Foto: Avaz.ba

Kratki film "Efimera" španskog autora Diega Modina po ocjeni žirija proglašen je najboljim na festivalu kratkog filma "Srebrena traka" u Srebrenici, izjavila je koordinatorica ovog festivala Nada S

Film "Videogrami revolucije" režisera Haruna Farockija otvorit će sutra u Sarajevu deveto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala.

Foto: Klix.ba

Predstavom "Pamela, mrzim te“, mladog visočkog glumca Farisa Pinje, u Bugojnu je počeo TIFBU festival, koji će trajati do kraja decembra.

U vremenu sveopštih protesta i negodovanja, u vremenu kad mržnja preovladava javnim prostorom javno iskazivanje ljubavi mu dođe kao subverzija. U noći kad je snimana 102.
'A fest' je internacionalni festival trash, art i dokumentarnog filma. Rođen je u maju 2007.
Prvi međunarodni festival mlade publike Korzo održaće se od petka, 19. 9. do nedjelje, 21. 9.