Kultura

MUZIKA

Dallas Records i Billy Andol kreirali su intraktivnu stranicu linije.org na kojoj poklanjaju novi single Billy Andola, pjesmu pod nazivom "Indija".
Večer crusta pod nazivom "Krastava Nedjelja" održati će se u OKC Abrašević, u nedjelju, 19. aprila/travnja.

Prema izboru 13 muzičkih kritičara, u organizaciji hrvatskog izdanja časopisa "Rolling Stone", album grupe "Idoli" - "Odbrana i poslednji dani" - najbolji je album izdat u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Nastup dub dvojca Bass-ul-Ulema zakazan je 24. 4. u OKC Abrašević, sa početkom u 20:00 sati.
Promocija prvog albuma „Na vrhu svijeta“ benda Floridus održaće se 2. maja u mostarskom OKC Abrašević, sa početkom u  20:45 sati.
 
Koncert grupe Konvoj i promocija novog albuma "Mimosvijet" održaće se 25. 4. u OKC Abrašević, sa početkom u 21:00 sat.
 

Dok pred novim žirijem Jelen Demofesta stoji do sada najobimniji zadatak preslušavanja numera 461 demo benda, koliko ih se prijavilo na ovogodišnji konkurs, aktuelni pobjednici festivala, slovenač

Foto: AbrašMEDIA
Četvrti po redu tematski koncert u 2014/2015 programskoj godini Rock škole Mostar održaće se ovog četvrtka, 9. aprila u klubu MC Pavarotti, sa početkom u 21 sat.
 

Svjetski poznati bend "The Prodigy", koji će nastupiti u Crnoj Gori u okviru Exit Avanture i Sea Dance festivala 15. jula na Jazu, uspjeli su da obore još jedan rekord.

FILM

foto: radiosarajevo.ba

U prostorijama Kinoteke BiH u Sarajevu, institucije koja u filmskom arhivu čuva filmske materijale i građu od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja, usljed nov

Projekcija filma "Prayers for Bobby" biće prikazana u OKC Abrašević, u srijedu, 8. aprila, sa početkom u 20:00 sati.
 
Tjedan tajvanskog filma održaće se od 15. do  17. 4. u OKC Abrašević.
 

Snimanje remakea filma "Valter brani Sarajevo" počet će ove godine nakon što će krajem maja biti održana audicija za glumce i izabran novi Valter koji će u toj ulozi naslijediti Velimira Batu Živoj

Projekcija filma Dugi valovi (na zapadu), u režiji režija Lionela Baiera, održaće se u OKC Abrašević, u srijedu, 25. marta, sa početkom u 19:00 sati.

Američki glumac Sean Penn smatra da nas je politička korektnost "anestezirala" i da su snimci u kojima islamski ekstremisti svojim zarobljenicima odsijecaju glave podsjetnik pravog užasa koji se do

Poljski film se vratio na scenu svjetske kinematografije novim talasom talentovanih reditelja koji su nedavno osvojili prestižne filmske nagrade, poput američkog Oskara i Srebrnog medvjeda na Berli

Na devetom Festivalu dokumentarnog rock filma (DORF), koji će se od 12. do 15.

British Council u BiH u saradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i Sarajevo Film Festivalom, pokrenuo je projekt prvog Festivala srednjoškoskog kratkog filma.

Nakon što su zvijezde prošetale crvenim tepihom, u losanđeleskom Dolby Theathreu pod motom 'Anything can happen' ('Sve je moguće') sinoć je započela 87. dodjela Oscara.

FESTIVALI

Dvanaesti po redu Međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2015" održaće se od 20. do 27. aprila u Narodnom pozorištu Mostar.
 
Ohoho festival, u organizaciji Autonomonog kulturnog centra Attack!, održat će se od 16. do 19. travnja u prostorima bivše tvornice Medika (Pierottijeva 11, Zagreb).
Drugi po redu Zem festival održaće se od 19. do 27. juna na Rujištu kod Mostara, a prijaviti se možete do 10. maja tekuće godine.
 
Foto: AbrašMEDIA

Četvrti po redu međunarodni Street Arts Festival Mostar održati će se od 21. - 24. maja tekuće godine.

Konkurs za takmičarske demo sastave osmog Jelen Demofesta zvanično je okončan, a ove godine ponovo je stigao rekordan broj prijava – njih 461, što je za četiri više od prošle godine.

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru, obavještava svoju cijenjenu publiku da će ove godine, u periodu od 20. - 27. aprila biti održan 12.

Na devetom Festivalu dokumentarnog rock filma (DORF), koji će se od 12. do 15.

Nacionalni Park Sutjeska i ove godine bit će domaćin festivala za mlade OK Fest, koji će se održati 3. 4. i 5. jula.

Foto: nap.ba

Povodom obilježavanja devedesete godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) Prosvjeta Mostar organizira drugi Šantićev festival djece pjesnika koji će se

Moshus Promotions obilježava godinu dana uspješnog rada. Sve ljubitelje teškog zvuka počastiti će jednodnevnim metal festivalom, koji će se održati 6.