Kultura

MUZIKA

Legendarni bluz gitarista B.B. King biće sahranjen u subotu, 30.

Koncert grupe Straight Mickey and the Boyz održati će se u OKC Abrašević, u nedjelju, 24. 5., sa početkom u 22 sata.
 
Programski koncert Rock škole Mostar održaće se u MC Pavarotti, u četvrtak, 21. 5., sa početkom u 20:30 sati.
 
Beogradski trash metal bend Space Eater i progressive thrash metal bend Alitor iz Inđije nastupaju u OKC Abrašević u subotu, 6. 6., sa početkom u 21 sat.

Legendarni gitarist B. B. King, koji je izveo blues iz anonimnosti američke provincije i utjecao na generacije rock gitarista poput Erica Claptona i Stevie Ray Vaughana, umro je u 89.

Mostarski bend Jester's Play predstaviti će na Street Arts Festivalu svoj prvi album  "Sapere Aude".
 
Foto: Tacno.net
Učenici Srednje građevinske škole pozivaju Vas na druženje uz muziku i stihove u petak, 8. 5. u 20:00 sati, u Muzičkom centru Pavarotti. Gosti će biti učenici Rock škole Mostar.
Promocija albuma "Srce uzavrelo" benda Zoster održaće se 15. 5. u OKC Abrašević, sa početkom u 21 sat.
 
Koncert Nine Romić, kantutorice iz Zagreba, održaće se 9. 5. u OKC Abrašević, sa početkom u 21:00 sat.
 

FILM

Hrvatski dugometražni igrani film "Zvizdan", autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, osvojio je nagradu žirija u natjecateljskom programu "Izvjestan pogled" („Un Certain Regard“

U Cannesu će sutra dodjelom Zlatne palme za najbolji film biti završen 68. Međunarodni filmski festival.

Za filmadžije širom svijeta osvajanje Zlatne palme, glavne nagrade Filmskog festivala u Kanu, predstavlja važno međunarodno priznanje.

foto: radiosarajevo.ba

U prostorijama Kinoteke BiH u Sarajevu, institucije koja u filmskom arhivu čuva filmske materijale i građu od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja, usljed nov

Projekcija filma "Prayers for Bobby" biće prikazana u OKC Abrašević, u srijedu, 8. aprila, sa početkom u 20:00 sati.
 
Tjedan tajvanskog filma održaće se od 15. do  17. 4. u OKC Abrašević.
 

Snimanje remakea filma "Valter brani Sarajevo" počet će ove godine nakon što će krajem maja biti održana audicija za glumce i izabran novi Valter koji će u toj ulozi naslijediti Velimira Batu Živoj

Projekcija filma Dugi valovi (na zapadu), u režiji režija Lionela Baiera, održaće se u OKC Abrašević, u srijedu, 25. marta, sa početkom u 19:00 sati.

Američki glumac Sean Penn smatra da nas je politička korektnost "anestezirala" i da su snimci u kojima islamski ekstremisti svojim zarobljenicima odsijecaju glave podsjetnik pravog užasa koji se do

Poljski film se vratio na scenu svjetske kinematografije novim talasom talentovanih reditelja koji su nedavno osvojili prestižne filmske nagrade, poput američkog Oskara i Srebrnog medvjeda na Berli

FESTIVALI

Koncert grupe Straight Mickey and the Boyz održati će se u OKC Abrašević, u nedjelju, 24. 5., sa početkom u 22 sata.
 
Foto: AbrašMEDIA
Ovogodišnje izdanje Street Arts Festivala Mostar održat će se od 21. do 24. maja, a po broju programa i učesnika bit će najbogatije do sada, najavili su organizatori.
 
Mostarski bend Jester's Play predstaviti će na Street Arts Festivalu svoj prvi album  "Sapere Aude".
 
foto: demofest.org

Organizatori Jelen Demofesta, najvećeg regionalnog festivala demo bendova, odlučili su da period čekanja na rezultate žirija i imena 30 demo takmičarskih sastava koja će biti poznata tokom juna, u

Četvrti međunarodni Street Arts Festival održaće se u Mostaru, od 21. - 24. 5. tekuće godine. 
 
Foto: AbrašMEDIA
Ulični festivali su prvenstveno javna ekspresija urbanog identiteta i solidarnosti društvene zajednice.

Anarh2015, festival slobodne misli i prakse, održat će se 9. svibnja u riječkoj Harteri, od 12 do 20 sati. Ulaz je besplatan.

Dodjelom nagrada sinoć je u Mostaru završen XII. međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2015.", potvrđeno je Feni iz Narodnog pozorišta Mostar.

Dvanaesti po redu Međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2015" održaće se od 20. do 27. aprila u Narodnom pozorištu Mostar.